Uitrusting jeugdzeiler

De jeugdzeiler draagt bij het zeilen altijd verplicht een wetsuit en een zwemvest. Het dragen van zeilschoenen en zeilhandschoenen is niet verplicht maar wordt wel geadviseerd. Het jeugdzeilen beschikt over een aantal wetsuites en zwemvesten, maar dit is niet altijd genoeg en vaak is de pasvorm ook niet altijd optimaal. Wanneer je dus zelf beschikt over een zeiluitrusting is het handig deze mee te nemen.

Wetsuite

Een wetsuit is een pak dat zijn drager door het stilstaande waterlaagje beschermt tegen onderkoeling. Wetsuits worden van Neopreen gemaakt, ze zijn vooral populair bij sportduiken, zee- en wildwaterkajakken, windsurfen, kitesurfen en golfsurfen. Er zijn veel verschillende maten, en vormen. Als een wetsuit goed aansluit, komt er eerst een klein beetje water in, dat wordt dan door je lichaamstemperatuur opgewarmd. We kennen ook de zogenaamde ‘shorty’. Dit is een wetsuit voor de warme dagen. Deze wetsuit kan pas gedragen worden als ook de watertemperatuur dat toelaat. We gebruiken deze dus meestal aan het einde van het seizoen.

Zwemvest

Een zwemvest of drijfhulpmiddel wordt vaak gebruikt bij watersporten als surfen, waterskiën, zeilen en kanovaren. In tegenstelling tot een reddingsvest is het slechts een drijfhulp en zal het een (bewusteloze) drenkeling niet vanzelf op de rug keren met het gezicht boven water. Behalve drijfhulp is een zwemvest ook een stootkussen bij aanvaringen en houdt het de lichaamswarmte vast. De beweging van de gebruiker wordt door een zwemvest minder belemmerd dan door een reddingsvest. Een minder belemmerend, zelfopblazend reddingsvest is voor bovengenoemde sporten (afgezien zeilen) geen optie, omdat het bij aanraking met water spontaan opblaast. Daarna moet een dergelijk vest van een hervulling worden voorzien, dat is niet praktisch bij een sport waarbij je vaak nat wordt.

Schoenen

Je kan zonder zeilschoenen catamaran zeilen, maar is niet te adviseren. Er zijn een aantal zaken waarbij zeilschoenen als zeer comfortabel worden ervaren. de eerste reden is dat het bijdraagt aan de opwarming van je lichaam. Zeker de eerste maanden is dit dus zeker aan te raden. Wanneer je in de trapeze gaat hangen kan je ook bijna niet zonder zeilschoenen. De zeilschoenen zorgen ervoor dat je minder snel van de drijver afvalt. Ook krijg je dan minder kramp in je voeten waardoor je langer trapeze kan hangen. De laatste reden is ook een stukje veiligheid. Wanneer je van links naar recht gaat bij overstag dan kan je nog wel een langs onderdelen gaan met een scherp randje als harpjes, ringentjes e.d. Omdat je huid door het water wat kwetsbaarder is kan je snel kleine wondjes krijgen.

Handschoenen

Behalve dat het stoer is om handschoenen te dragen zijn deze noodzakelijk als je met een spi gaat zeilen. Zonder handschoenen kan je het maar heel kort volhouden. De reden hiervoor is dat de schoot van spi niet is vertraagd en dus alle kracht van de spi direct is te voelen. In het begin van het seizoen is het ook heerlijk omdat handschoenen ook weer bijdragen aan een stukje comfort tijdens het zeilen. Er zijn zelfs zeilers die een hoofdband dragen om de oren te beschermen tegen het koude water.

Trapeze

Als je gaat jeugdzeilen is het trapezevest al snel iets wat je gaat aantrekken. Op de vereniging hebben we een aantal trapezevesten beschikbaar. We doen dit trapezevest zo snel om omdat het ontzetten gaaf is om buiten de boot in de trapeze te hangen. Het klinkt misschien vreemd, maar je staat beter in de trapeze dan dat je op de boot zit. Opspattend water gaat langs je voeten en komt niet continue in je gezicht. De enige die er nog last van heeft is de stuurman achter je. Behalve het opspattende water heeft deze nu ook last van het water wat langs jouw voeten gaat. Het meest optimale is dan dat de stuurman en fokkenist beide in trapeze staan. Je moet hier wel genoeg ervaring voor hebben en uiteraard voldoende wind.

Kompas

Het kompas is niet iets wat tot onze standaard uitrusting behoort. Omdat wij pas gaan zeilen als de omstandigheden het toelaten is het niet de verwachting dat we zee opgaan als het mist. Ook houden wij altijd de kant in de gaten en gaan we maximaal 2 zeemijl uit de kust. Je hebt als jeugdzeiler dus altijd contact met de wal. Als je tochten gaat maken is het wel verstandig om een kompas mee te nemen. Je weet nooit wat het weer gaat doen en het kan zomaar zijn dat er een zeemist opsteekt.

Fakkels

Ook de vuurpijlen behoren niet tot de standaard uitrusting. Tijdens het jeugdzeilen is er altijd een resqueboot op het water die in eerste instantie wordt gebruikt om instructie te geven, maar ook in geval van calamiteiten snel aanwezig kan zijn bij de catamaran in problemen. Als je gaat wedstrijdzielen zijn de vuurpijlen wel verplicht. Niet allen omdat dit in de wedstrijdregels staat maar ook omdat je dan één van de veertig catamarans bent en er vaak beperkte resque op het water aanwezig is. Bij long distance wedstrijden is het sowieso geen discussie omdat het wedstrijdveld dan zeer groot is.

Starthorloge

Het starthorloge is voor de serieuze wedstrijdzeiler. Bij het wedstrijdzeilen krijg je via vlaggen door hoeveel tijd er nog is voor de start. We beginnen hier met de klassevlag voor het vijf minuten sein gevolgd door een vier minuten sein. Eén minuut voor de start wordt nu het vier minuten sein verwijdert en bij de start wordt de klassevlag naar beneden gehaald. Er zijn dus een aantal momenten dat je weet hoeveel tijd er nog is. Alleen wordt het lastig als er veel catamarans heen en weer zeilen en je af en toe het zicht op de vlaggen verliest. Tenslotte kan de laatste minuut soms lang duren, maar voor de meeste duurt de laatste minuut veel te kort en zijn we veel te laat bij de startlijn.

LogoTeamSkuytevaertZtekst